Doświadczona gospodyni i kucharka doskonała dla wszystkich stanów czyli Nauka gotowania, smażenia i pieczenia smacznym sposobem, to polski przekład popularnej niemieckiej książki kucharskiej napisanej przez Sophie Wilhelmine Scheibler. W oryginale tytuł książki brzmiał: Allgemeines deutsches Kochbuch für bürgerliche Haushaltungen i doczekał się co najmniej 47 edycji, a skrótowy tytuł Scheibler’s Kochbuch był i jest często wykorzystywany przez innych wydawców jako tytuł dla domowej książki kucharskiej, nawet jeśli te wydania nie mają już nic wspólnego z przepisami zebranymi przez Sofie Schlieber.
Książka wydana została w 1835 roku i zawiera 282 przepisów na pieczenie, sosy, ciasta sałatki, napoje i wiele innych. Jest też dział dotyczący przechowywania i uprawiania warzyw i owoców, by móc z nich korzystać w zimie, na przykład: Kto chce mieć szpinak w zimie, powinien go siać w ostatnich dniach września. Toż samo powiedzieć można o marchwi, którą przykryi końskim gnojem; również i o pietruszce, która w miesiącu marcu pokaże się żółta, ale po zebraniu gnoju, wystawiona na świeże powietrze, w kilka dni przybiera piękny zielony kolor. Do zachowania selerów i porów zrób wązki rówek w ziemi ogrodowey, włóz wspomnianą włoszczyznę wraz z nacią i przykryi matą słomianą, pod którą przez całą zimę zostaną świeże. Wina grona długo zachować można wieszając je w suchey izbie na szpagacie do łodygi przyczepiunym na linach, ale trzeba często zaglądać i wybierać nadpsute jagody.
Książka kucharka Schlieber została wydana przez Wilhelma Bogumiła Korna, wrocławskiego wydawcę, kształconego w Warszawie i wydającego na rynek niemiecki równorzędnie książki po polsku i niemiecku.
Przepisy z tego XIX wiecznego bestsellera można znaleźć w kolekcji ossolińskiej pod sygnaturą 16.937 i w DBC.