Europejskie Dni Dziedzictwa 2021 w Ossolineum

Z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa przygotowaliśmy cztery wykłady.
Wszystkie transmitowane będą on-line na profilu Ossolineum lub Muzeum Pana Tadeusza na FB.

„Przewodnik Zdrowia”

11 września (sobota) godz. 12.00
Smaki dziedzictwa –  o jaroszach i początkach ruchu jarskiego na ziemiach Polski.
Prelegentka: Anna Frett (Dział Czasopism)

Transmisja on-line na profilu Ossolineum na FB

Ruch jarski rozwijał się na ziemiach polskich już w latach 60 tych XIX wieku. Najprężniej funkcjonował w przedwojennej Polsce, a ówcześni jarosze mieli do dyspozycji specjalne uzdrowiska, lokale oferujące kuchnię bezmięsną, jak również szereg gazet i książek poświęconych diecie roślinnej. Podczas prezentacji przybliżymy postacie pionierów diety jarskiej oraz zaprezentujemy przykładowe dania tradycyjnej kuchni jarskiej, zamieszczane w popularnych czasopismach z okresu dwudziestolecia międzywojennego.

 

Mapa Afryki W.Blaeu, 1644r.

11 września (sobota) godz. 14.00
Tam, gdzie pieprz rośnie… Dawne mapy Afryki, Ameryki i Azji w zbiorach kartograficznych ZNiO
Prelegent: Piotr Galik (Dział Kartografii)

Transmisja on-line na profilu Ossolineum na FB

Wśród najważniejszych powodów dalekich rejsów europejskich odkrywców była chęć odnalezienia taniej i szybkiej drogi do krain Wschodu, gdzie można było nabyć cenione i poszukiwane na Starym Kontynencie przyprawy aromatyczne. „Efektem ubocznym” tych wypraw było uzyskanie wiedzy geograficznej o nieznanych dotąd lądach i kontynentach. Tak oto dzięki niezaspokojonym potrzebom europejskich smakoszy, uczeni zyskali bezcenną wiedzę o naszej planecie… A trwałym śladem tych podróży pozostały bogato zdobione mapy „Nowego Świata” i Dalekiego Wschodu, opatrzone wizerunkami egzotycznych ludów, zwierząt i krain. Przykłady takich map ze zbiorów Zakładu Narodowego im. Ossolińskich będą ilustracją prelekcji.

 

Recueil De Planches, druk 1783 r.

18 września (sobota), godz. 10.00
Smaki dziedzictwa w ossolińskich starych drukach
Prelegent: Konrad Szymański (Dział Starych Druków)

Transmisja on-line na profilu Ossolineum na FB

Od czasów pojawienia się kuchni dworskiej, a w raz z nią zawodowych kucharzy, zaczęły powstawać pierwsze książki kucharskie. W niniejszym wykładzie skupimy się na niezwykle ważnym etapie tego procesu, jakim było rozpowszechnianie się tego typu dzieł wraz z wynalezieniem druku w XV w., aż do końca XVIII stulecia. Uczestnicy wydarzenia będą mogli zobaczyć jeden z nielicznych zachowanych kompletnych egzemplarzy pierwszej drukowanej polskiej książki kucharskiej. Będzie można dowiedzieć się jaka powszechna dziś praktyka była uznawana na szlacheckim stole za kamuflaż dla nieudolnego kucharza, czy „Rosół Polski” był pierwotnie zupą, czy w staropolskim „bigosku” była kapusta, czy też jak zrobić „dobrą przepalankę”.

 

Porcelana z MPT

18 września (sobota), godz.17.00
Smaki epopei, czyli co jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”
Marta Dardzińska (Dział Organizacji Widowni, Muzeum Pana Tadeusza)

Transmisja on-line na profilu Muzeum Pana Tadeusza na FB

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Podczas lektury naszej narodowej epopei można czasami zgłodnieć: opisy wielogodzinnych uczt, śniadań czy wspólnego zajadania się bigosem obudzą kubki smakowe każdego czytelnika, bez względu na jego dietę. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj? Zapraszamy na spotkanie, w ramach którego wspólnie odkryjemy kulinarne tajemnice Soplicowa. (Lepiej słuchać go z pełnym brzuchem!).

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.