Europejskie Dni Dziedzictwa – kolejne wykłady

W najbliższą sobotę zapraszamy do wysłuchania kolejnych dwóch wykładów przygotowanych z okazji Europejskich Dni Dziedzictwa.

Recueil De Planches, druk 1783 r.

18 września (sobota), godz. 10.00
Smaki dziedzictwa w ossolińskich starych drukach
Prelegent: Konrad Szymański (Dział Starych Druków)

Transmisja on-line na profilu Ossolineum na FB

Od czasów pojawienia się kuchni dworskiej, a w raz z nią zawodowych kucharzy, zaczęły powstawać pierwsze książki kucharskie. W niniejszym wykładzie skupimy się na niezwykle ważnym etapie tego procesu, jakim było rozpowszechnianie się tego typu dzieł wraz z wynalezieniem druku w XV w., aż do końca XVIII stulecia. Uczestnicy wydarzenia będą mogli zobaczyć jeden z nielicznych zachowanych kompletnych egzemplarzy pierwszej drukowanej polskiej książki kucharskiej. Będzie można dowiedzieć się jaka powszechna dziś praktyka była uznawana na szlacheckim stole za kamuflaż dla nieudolnego kucharza, czy „Rosół Polski” był pierwotnie zupą, czy w staropolskim „bigosku” była kapusta, czy też jak zrobić „dobrą przepalankę”.

 

Porcelana z MPT

18 września (sobota), godz.17.00
Smaki epopei, czyli co jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”
Marta Dardzińska (Dział Organizacji Widowni, Muzeum Pana Tadeusza)

Transmisja on-line na profilu Muzeum Pana Tadeusza na FB

Aby cenić litewskie pieśni i potrawy,
Trzeba mieć zdrowie, na wsi żyć, wracać z obławy.

Podczas lektury naszej narodowej epopei można czasami zgłodnieć: opisy wielogodzinnych uczt, śniadań czy wspólnego zajadania się bigosem obudzą kubki smakowe każdego czytelnika, bez względu na jego dietę. Co takiego jedli bohaterowie „Pana Tadeusza”? Jakie były zwyczaje dotyczące posiłków? I ile z Mickiewiczowskiego bigosu znajdziemy w tym gotowanym dzisiaj? Zapraszamy na spotkanie, w ramach którego wspólnie odkryjemy kulinarne tajemnice Soplicowa. (Lepiej słuchać go z pełnym brzuchem!).

Poprzednie wykłady przygotowane w tej edycji EDD dostępne są na profilu Ossolineum na YT.

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.