„Użyteczność kartofli” – publikacja z oficyny Korna

Strona tytułowa

Pod sygnaturą 17.873 w zbiorach Zakładu Narodowego im. Ossolińskich znaleźć możemy książkę pt. „Użyteczność kartofli, czyli Dokładne obiaśnienie o uprawie roli i sadzeniu kartofli, tudzież robienia z nich łatwym i tanim sposobem ryżu, kaszy drobnéy, makaronu, kluseczek, mąki, krochmalu, chleba, masła, sera, cukru, kawy, syropu, wina, wódki, piwa, octu oraz przyrządzania takowych do potraw rozmaitymi sposobami”.

Wydana w 1823 roku przez znanego niemieckiego drukarza i wydawcę Wilhelma Korna składa się z trzech działów. W pierwszym znajdziemy informacje odnośnie do uprawy ziemniaka, w tym wyjątek z dzieła wydanego w 1819 roku pt. Owoc kartoflany zawierający naukę o iego sadzeniu, i gatunkach. W drugim, najobszerniejszym dziale przedstawione zostało wszechstronne wykorzystanie ziemniaka do produkcji rozmaitych produktów spożywczych. Do najbardziej osobliwych zaliczyć możemy m.in.: ryż z kartofli, wino kartoflane czy też masło kartoflane. Ostatni dział mówi o przygotowywaniu ziemniaków pod różnymi postaciami, jako dodatków do dań, w tym: oliwki  z kartofli lub budyń z kartofli.

Książkę można oglądać w Dolnośląskiej Bibliotece Cyfrowej.

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Aktualności. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.